Nieuwsbrief De Hortus

30 september 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

 

In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

Terugblik & kijkje achter de schermen

Studiedag

Dag van de leerkracht 

Vacature groep 6

Oplossingen bij zieke leerkracht

Ontwikkeltraject 1/2 & groepsgrootte

Kaders uitdaging onderbouw 

Nieuws vanuit de MR

Kinderboekenweek 

Feesten en activiteiten

 

Terugblik & kijkje achter de schermen

Vijf weken geleden startten we als nieuwe school met elkaar. Een mooi moment om u een terugblik te geven van de eerste weken. Achter de schermen gebeurt er veel, wij nemen u hier graag in mee. 

Na bijna twee jaar van fusieonderzoek zijn we nu écht gestart als De Hortus. Een veranderproces zorgt voor veel energie en vraagt dat ook tegelijkertijd van de betrokkenen. Iedereen ervaart zo’n verandering op een eigen manier. De een wil vol energie vooruit en ziet vooral kansen, voor een ander is er tegelijk verdriet om wat niet meer is, ook wanneer er vol overtuiging voor de nieuwe school is gekozen. Dit geldt voor kinderen, ouders en medewerkers. Het kan zorgen voor onrust, onzekerheid en tegelijk ook voor nieuwe inzichten, kansen en relaties. 

Belangrijk in een veranderproces is het oog hebben voor elkaar en het uitspreken van de gevoelens die er zijn en deze respecteren. Dit doen wij in de groepen met de kinderen, als team onderling en met u als ouders. We zijn blij met de vele positieve reacties die we ontvangen, alsook met de vragen die worden gesteld en de kritisch vriendelijke blik waarmee u meedenkt. Samen zijn wij in ontwikkeling als basisschool De Hortus en met uw hulp en medewerking maken we er een prachtige school van!

 

Studiedag

Tijdens de studiedag hebben wij als team tijd gemaakt om met elkaar terug te blikken op de eerste weken en vooruit te kijken naar het schooljaar. 

We hebben afspraken gemaakt over hoe we onze visie kunnen vertalen naar gewenst gedrag in de school. Hiervoor hebben we de Groeicode opgesteld, regels en afspraken die gelden voor alle groepen. U vindt deze in de bijlage. 

Communicatie en bereikbaarheid hebben we ook uitgebreid onder de loep genomen. Balans tussen in- en ontspanning vinden wij een belangrijke waarde als school. Wij zorgen voor deze balans in de klas en willen deze ook als team bewerkstelligen. U zult dit merken doordat wij als team bereikbaar zijn op schooldagen tot het einde van de middag. In de avond en in het weekend zullen wij in principe niet reageren op berichten in Kwieb of mails. Op deze manier proberen we onze balans tussen werk en privé zo goed mogelijk te bewaken. 

Het was al met al een waardevolle en vruchtbare dag, waarbij naast hard werken ook ruimte was voor gezelligheid.

 

Dag van de leerkracht 

Aanstaande woensdag, 5 oktober, is de ’Dag van de leerkracht’. Als De Hortus boffen we met een team bevlogen professionals. Er wordt hard gewerkt aan onderwijs en de ontwikkeling van de kinderen én onszelf. Leerkrachten zijn dagelijks van vroeg (de eerste lichten gaan om 7.15u al aan op school) tot laat bezig met ’goed onderwijs’ geven. 

We hebben een team waarin gespreid leiderschap steeds meer groeit; verschillende leerkrachten hebben een expertise waarmee ze het team op dat vlak begeleiden en aansturen, ontzettend krachtig dat wij deze kennis in huis hebben en delen met elkaar. 

Ook al staan de leerkrachten woensdag extra in het zonnetje, het is sowieso goed af en toe stil te staan bij het bevoorrecht zijn met een topteam!

 

Vacature groep 6

Leerkracht zijn is een prachtig beroep, helaas heeft ook het onderwijs te maken met een enorm tekort aan personeel. Zo is ook gebleken na de vacature voor groep 6. Net zoals bij andere Groeilingscholen met een vacature hebben wij nul reacties ontvangen. Er zijn momenteel geen leerkrachten beschikbaar, studenten die zijn afgestudeerd hebben voor de vakantie al een werkplek gevonden; de eersten zullen in het voorjaar pas weer afstuderen. 

Gelukkig staat meester Hans met veel plezier voor groep 6. Met zoveel plezier zelfs dat hij heeft besloten zo lang als het nodig is te blijven. Dit geeft voor nu lucht én voor de groep blijft er de rust van wekelijks dezelfde juf en meester!

 

Oplossingen bij zieke leerkracht

Met het griepseizoen voor de deur en de eerste coronabesmettingen binnen de school is er zorg over vervangingen bij ziekte van een leerkracht. Landelijk is er een groot tekort aan onderwijspersoneel, alsook invallers. Wij werken nauw samen met de invalpoule RTC Cella. Veel van hun invallers zitten ’vast’ op onvervulde vacatures op scholen (zoals bijvoorbeeld Hans bij ons). 

Wanneer een leerkracht ziek is, zullen wij eerst zoeken naar invallers van het RTC. Als die er niet zijn, kijken we naar een interne oplossing. Soms wil een leerkracht een dag extra werken en maken we daar dankbaar gebruik van. Het komt voor dat er geen leerkracht beschikbaar is. We kunnen een groep dan een dag opsplitsen en met werk verdelen over andere groepen. Of we hiertoe overgaan bekijken we per keer. Het belast namelijk de andere groepen en dit gaat ten koste van de onderwijskwaliteit. In het uiterste geval wordt een klas naar huis gestuurd en krijgt werk mee om thuis te maken. 

We hopen zo min mogelijk met deze scenario’s te maken te krijgen, maar nemen u wel alvast mee in deze zorg die er (landelijk) is achter de schermen.

Mocht u iemand kennen of zijn met een onderwijsbevoegdheid en openstaan om ons te helpen bij ziekte van een leerkracht, kunt u dit doorgeven en maken we hier dankbaar gebruik van!

 

Ontwikkeltraject 1/2 & groepsgrootte

De leerkrachten van de groepen 1/2 volgen samen met de directeur en intern begeleider een ontwikkeltraject ’Visie op onderwijs in groep 1/2’ onder leiding van een onderwijsexpert van de Groeiacademie. Doel hiervan is het vormen en vastleggen van onze visie in het lesgeven in groep 1/2 op De Hortus. We bekijken de reeds aanwezige kennis, verschillende mogelijkheden, werkwijzen en wensen op dit gebied. Eens in de twee maanden komen wij een hele middag bijeen om met elkaar dit onderwerp te bestuderen en stappen te zetten voor ons onderwijs. We nemen dit jaar de tijd om hiervoor kaders neer te zetten die zorgen voor een duidelijke lijn in deze twee belangrijke jaren op school; groep 1/2 vormt de basis voor de rest van de school! 

Het onderwijsaanbod blijft nu zoveel mogelijk afgestemd, maar verschillende werkvormen zullen onderzocht worden in beide groepen. We houden u op de hoogte.

 

Er gaan veel positieve berichten over onze school door Boskoop. Dit merken wij in het aantal rondleidingen en aanmeldingen. We houden de groepsgrootte van de kleutergroepen nauwlettend in de gaten en streven ernaar deze tot een maximum van 25 te laten groeien. Wanneer we verwachten hier ruim overheen te gaan onderzoeken wij de mogelijkheid tot het starten van een instroomgroep. Hierbij maken we de kanttekening dat dit alleen mogelijk is wanneer wij hier ook een leerkracht voor vinden. Het heeft onze aandacht en hiermee blijven wij achter de schermen actief bezig.

 

Kaders ’uitdaging’ onderbouw

Vanaf groep 5 hebben wij een voltijds groep voor hoogbegaafde (HB) leerlingen. Leerlingen in de reguliere bovenbouwgroepen die behoefte hebben aan specifieke uitdaging, sluiten bij bepaalde onderwerpen als wiskunde of filosofie aan bij de HB-groep. Daarnaast zorgt de eigen leerkracht voor afstemming. 

Op de onderbouwlocatie zien wij ook leerlingen die een ontwikkelingsvoorsprong hebben, bovengemiddeld scoren op een bepaald vakgebied of waarbij al HB is vastgesteld. Ook leerkrachten in deze groepen stemmen hun onderwijs af op verschillende niveaus in de groep. 

Nicky Sierat (HB-expert en leerkracht voltijds HB-groep) begeleidt leerkrachten met de afstemming op gebied van uitdaging. Daarnaast krijgen leerlingen dit jaar extra ondersteuning in uitdaging buiten de groep. Hiervoor worden o.a. de HB-leerkrachten ingezet. Ook gaat een aantal leerlingen naar de plusgroep 1/2, 3/4 en 5-8.

Wij zijn in ontwikkeling als het gaat om het bieden van passende uitdaging aan ieder kind binnen de groep én zijn er grenzen aan wat een leerkracht kan bieden. Eind volgende week ontvangen ouders van de onderbouwgroepen een apart bericht over wat wij aanbieden in en buiten de groep en welke kaders wij stellen op gebied van uitdaging. 

 

Nieuws vanuit de MR

Dinsdag 20 september heeft de MR van de Hortus de eerste vergadering van het schooljaar gehad. Met elkaar zijn we het jaar goed van start gegaan. Vanuit de MR zal na iedere vergadering een bericht is de nieuwsbrief komen om u op de hoogte te houden. Afgelopen vergadering hebben de MR leden kennis met elkaar gemaakt en is er teruggekeken op de eerste weken van De Hortus. Hierna is het activiteitenplan van de MR voor komend schooljaar en het regelement van de MR besproken.

Mocht u vragen hebben kunt u altijd een van de leden van de MR aanspreken. Om de MR te bereiken kunt u ook mailen naar: mr.hortus@degroeiling.nl

De MR bestaat dit jaar uit de volgende leden:

Oudergeleding

Bas van der Lest

Bart Brinker

Michelle van der Panne

Chahira Boulahdarej

Personeelsgeleding

Ellen de Jong

Joyce de Bruijn

Nicole Verbree

Daphne Wijfjes

 

Kinderboekenweek 

Volgende week woensdag start officieel de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is: Gi-Ga Groen. Wij op de Hortus zullen aanstaande maandag 3 oktober de Kinderboekenweek gezamenlijk openen op de onderbouwlocatie. Zo werken we 2 weken aan dit thema. We sluiten vrijdag 14 oktober gezamenlijk het thema af op de bovenbouwlocatie. 

Bent u al een beetje nieuwsgierig geworden? Maandag na de opening zal er een bericht komen met meer informatie over de activiteiten die er gedaan worden. 

 

Schrijver in de klas

Op maandag 3 oktober komt er op de onderbouw locatie een schrijver op bezoek in de klassen: Dave Kastelein. Hij zal een zelfgeschreven boek meenemen en daar een stukje uit voorlezen. Daarna heeft hij ook nog een leuke activiteit naar aanleiding van het verhaal.

Na schooltijd zal hij op het onderbouwplein ook een verkoop- en signeermoment houden voor iedereen die wil! Hier zijn uiteraard ook de kinderen van de bovenbouw locatie van harte welkom, voor de bovenbouw zal hij voor dat moment ook wat leuke boeken meenemen.

Wil u meer weten over Dave Kastelein en zijn boeken? Neem dan een kijkje op www.veldwachterkinderboeken.nl

 

Vriendelijke groet,

De Kinderboekenweekcommissie

 

Feesten en activiteiten 

Op zowel De Populier als De Akker werden feesten en activiteiten georganiseerd. Voor dit eerste schooljaar als De Hortus hebben wij afgesproken zoveel mogelijk van deze feesten door te laten gaan. Tijdens het jaar evalueren wij als team, in overleg met de OV en MR, hoe deze feesten en activiteiten zijn ervaren. 

Een feest dat gevierd werd op De Populier was Halloween. Op maandag 31 oktober, direct na de herfstvakantie, zullen wij hier aandacht aan geven. Voor de onderbouw laagdrempelig door o.a. verkleed naar school. Voor de bovenbouw wordt begin van de avond een vrijwillige filmavond georganiseerd. Het belooft een gezellige activiteit te worden waarover u binnenkort meer informatie ontvangt. 

 

Tot zover het ’Kijkje achter de schermen’. Voor vragen, opmerkingen en suggesties staat de deur altijd open!

 

Vriendelijke groet, namens ons team,

Martine Schonenberg

information information